INCOME TAX NOTES

Current affair-July 2021(Part-1)

   Current affairs





Q1. PM Modi has recently launched Japanese style Zen

Garden in which city of India?

Answer: Ahmedabad


Q2. Rahi Sarnobat has recently claimed a gold medal for

India in which event?

Answer: Shooting


Q3. When is the United Nations International Day of

Parliamentarism commemorated?

Answer: June 30


Q4. The International Asteroid Day is observed

annually on 

Answer: 30 June


Q5. Law Minister Shri Ravi Shankar Prasad has

recently launched 'itat e-dwar', an e-filing portal

of 

Answer: Income Tax Appellate Tribunal


Q6. Who became the first Indian women cricketer to

be handed a four-year ban after failing the dope

test?

Answer: Anshula Rao


Q7. Which space agency hire and launch the world’s

First physically disabled astronaut?

Answer: European Space Agency


Q8. Who is the author of the book titled "Anomalies in

Law and Justice"?

Answer: R V Raveendran


Q9. Who has recently become the youngest Indian

cricketer to make debut in all formats?

Answer: Shefali Verma


Q10. Which of the following country has been included

new in the grey list of Financial Action Task Force

(FATF)?

Answer: Philippines



Q11. The first two units of world’s second-biggest

hydroelectric dam, the Baihetan Dam has been

constructed in which country?

Answer: China


Q12. Centre inaugurates Asia's longest and world’s

fifth-longest High Speed Track "NATRAX" in

________.

Answer: Indore


Q13. Who has been appointed the chairman of the

Indian Federation of United Nations Associations

(IFUNA)?

Answer: Shambhu Nath Srivastava


Q14. Mollywood’s veteran cinematographer and

director, ________ passed away recently.

Answer: Sivan


Q15. ICC Men’s T20 World Cup, originally slated to be

held in India, will now be shifted to _____________.

Answer: UAE


Q16. The National Postal Worker Day is marked every

year on __________ globally in recognition of the

contribution made by postal workers in our

society.

Answer: July 1


Q17. What is the rank of India in the Global

Cybersecurity Index (GCI) 2020?

Answer: 10th


Q18. The appointments Committee of the Cabinet

(ACC) has extended the tenure of _________ CEO

Amitabh Kant, by one year till June 30, 2022.

Answer: NITI Aayog


Q19. Which one of the following is the oldest

newspaper in India?

Answer: Bombay Samachar


Q20. Which of the following film has won the Best Film

Award in the Documentary section (Best

Biographical) at the Toronto International

Women Film Festival, 2021?

Answer: Decoding Shankar


Q21. HAUSLA- Inspiring her growth", a comprehensive

Programme for Catalysing Women

Entrepreneurship in ________________.

Answer: Jammu and Kashmir


Q22. What is the rank of India in the Global Startup

Ecosystem Index 2021 by Startup Blink?

Answer: 20th


Q23. The National Doctors’ Day is organized on

__________ annually in India by the Indian Medical

Association (IMA).

Answer: 01 July


Q24. Who among the following has become the

youngest-ever chess Grandmaster in the world?

Answer: Abhimanyu Mishra


Q25. Who has been awarded Kuvempu Rashtriya

Puraskar for the year 2020?

Answer: Rajendra Kishore Panda


Q26. Which of the following country has topped the

Global Cybersecurity Index (GCI) 2020?

Answer: United States


Q27. J&K Chief Secretary, Arun Kumar Mehta,

inaugurated SDRF first Battalion’s 24×7 mental

health helpline called ______________.

Answer: SUKOON


Q28. Who among the following will be the new Vice

Chief of Indian Air Force?

Answer: Vivek Ram Chaudhari


Q29. Name the Editor of ‘Sudharma’ Sanskrit Daily,

passed away recently.

Answer: K.V. Sampath Kumar


Q30. National Chartered Accountants Day or CA Day is

celebrated on __________ every year.

Answer: July 1


Q31. What is the interest rate on Senior Citizens

Savings Scheme for second quarter (July-Sept) of

2021-22?

Answer: 7.4%


Q32. In 2020-21, India reported Current account

surplus for first time in 17 years. What was the

rate of Current Account Surplus in FY21?

Answer: 0.9%


Q33. Which day of the year is marked as the World

Sports Journalists Day?

Answer: 02 July


Q34. The Shopsy app has been launched by which

company to help Indians to start their online

businesses without any investment?

Answer: Flipkart


Q35. How much amount has been pledged by World

Bank for Covid-19 vaccines funding in developing

countries for period ending 2022?

Answer: $20 billion


Q36. The World UFO Day (WUD) is an annual event,

which takes place on ________.

Answer: July 02


Q37. Rafael has unveiled the sea breaker AI missile

with 300 km range recently. Rafael Advanced

Defense Systems is associated to _______________.

Answer: Israel


Q38. What is the name of India’s 1 indigenous drone

defence dome recently developed by Hyderabadbased Grene Robotics?

Answer: Indrajaal


Q39. Digital India initiative was launched by Prime

Minister Narendra Modi on _________.

Answer: 2015


Q40. Which of the following bank has launched ‘Salute

Doctors’, banking solution for doctors?

Answer: ICICI Bank


Q41. Researchers have discovered Black-bellied Coral

snake in Bhadraj Block of Benog Wildlife

Sanctuary in _______.

Answer: Uttarkahand


Q42. Which of the following bank has launched a

SalaamDilSey initiative to show gratitude to

doctors for their tireless service during the

pandemic, to pay tribute to doctors across the

country?

Answer: HDFC Bank


Q43. What is the interest rate on Sukanya Samriddhi

Accounts for second quarter (July-Sept) of 2021-

22?

Answer: 7.6%


Q44. Name the former Indian footballer, passed away

recently.

Answer: M Prasannan


Q45. Indian Navy warship has recently conducted

military drill with ________________ vessel in the East

China Sea.

Answer: South Korea


Q46. Which one of the following is the first country in

the WHO Western Pacific Region to be awarded a

malaria-free certification in more than 3 decades?

Answer: China


Q47. President Ram Nath Kovind laid the foundation

stone for Ambedkar Memorial and Cultural Centre

in _________________.

Answer: Lucknow


Q48. Donald Rumsfeld, the two-time defence secretary

and one-time presidential candidate whose

reputation as a skilled bureaucrat passed away

recently. He belongs to __________________.

Answer: US


Q49. Which of the following species has recently

named as ‘Icius Tukarami’?

Answer: Spider


Q50. The Arun Jaitley National Institute of Financial

Management (AJNIFM) signed a Memorandum of

Understanding (MoU) for a strategic partnership

to build an AI with _____________.

Answer: Microsoft


Q51. Which of the following country chair the 7th

edition of the Indian Ocean Naval Symposium?

Answer: France


Q52. The United Nations celebrates the International

Day of Cooperatives every year on the __________.

Answer: First Saturday of July


Q53. Name the Indian wrestler, who gets two-year ban

for doping recently.

Answer: Sumit Malik


Q54. Name the author of the book "Nathuram Godse:

The True Story of Gandhi's Assassin".

Answer: Dhaval Kulkarni


Q55. Name the flag-bearer of the Indian contingent in

the Tokyo Paralympics.

Answer: Mariyappan Thangavelu


Q56. Which of the following bank has become the

second most-valued listed Public Sector Bank?

Answer: Indian Overseas Bank


Q57. Recently, which bank has inked a multi-year deal

with Amazon Web Services for powering digital

banking services?

Answer: Axis Bank


Q58. Recently, the government has extended the

superannuation age of IPO-bound LIC Chairman

to up to:

Answer: 62


Q59. Which of the following State/UT has ended the

149-year-old darbar move tradition?

Answer: Jammu and Kashmir


Q60. Who among the following has been appointed as

the new Lokayukta in Tripura?

Answer: Kalyan Narayan Bhattacharjee


Q61. Recently, Karsten Warholm breaks the 29-yearold world record in 400m hurdles. He hails from

which country?

Answer: Norway


Q62. Who among the following has been appointed as

the Managing Director, National High-Speed Rail

Corporation Ltd?

Answer: Satish Agnihotri


Q63. RBI imposed a penalty of ______ on Punjab and

Sind Bank for non-compliance with certain

provisions of directions on ‘Cyber Security

Framework in Banks.

Answer: Rs 25 lakh


Q64. Which of the following has been awarded the

world’s most innovative Investment Promotion

Agency 2021?

Answer: Invest India


Q65. Who became the highest run-getter in women's

cricket across formats?

Answer: Mithali Raj


Q66. __________ won the Austrian Grand Prix at the Red

Bull Ring, the ninth race of the 2021 Formula 1

World Championship season.

Answer: Max Verstappen


Q67. Name the author of the book titled "Lady Doctors:

The Untold Stories of India’s First Women in

Medicine"?

Answer: Kavitha Rao


Q68. Name the third woman of Indian origin to go to

space after Kalpana Chawla and Sunita Williams.

Answer: Sirisha Bandla


Q69. Pushkar Singh Dhami sworn in as _____ Chief

Minister of Uttarakhand

Answer: 11th


Q70. Indian Army chief MM Naravane to inaugurate

war memorial for Indian soldiers in __________.

Answer: Italy


Q71. Recently, which one of the following gave licence

to Laurus Labs for manufacturing and marketing

Covid-19 drug 2-Deoxy-D-Glucose (2-DG) in

India?

Answer: DRDO


Q72. Recently, the first production lot of 12 numbers of

Short Span Bridging System (SSBS)-10 m

designed and developed by _________.

Answer: DRDO


Q73. World Zoonoses Day is held every year on

__________ to raise awareness of the risk of zoonotic

diseases.

Answer: July 6


Q74. Flipkart partners with _____ to digitise cash-ondelivery payment.

Answer: PhonePe


Q75. The Project BOLD (Bamboo Oasis on Lands in

Drought) was recently launched from which state

in India recently?

Answer: Rajasthan


Q76. The 52nd edition of the International Film

Festival of India (IFFI) will be held in __________.

Answer: Goa


Q77. What is the auction mechanism for 14-year tenor

government securities?

Answer: Uniform Price auction


Q78. Who among the following is the author of the

book ‘The Fourth Lion: Essays for Gopalkrishna

Gandhi’?

Answer: Venu Madhav Govindu


Q79. Name the female India’s flag-bearers at the

opening ceremony of the Tokyo Olympics.

Answer: MC Mary Kom


Q80. Which of the following ministry recently launched

NIPUN Bharat programme?

Answer: Ministry of Education


Q81. Who among the following has claimed 1000th

wickets in first-class cricket?

Answer: James Anderson


Q82. Name the India’s flag-bearers at the closing

ceremony of the Tokyo Olympics.

Answer: Bajrang Punia


Q83. Who has inaugurated and addressed the CoWin

Global Conclave, virtually?

Answer: Narendra Modi


Q84. Auction method for benchmark securities of tenor

30-year and 40-year ___________?

Answer: Multiple price auction


Q85. Name the male India’s flag-bearers at the opening

ceremony of the Tokyo Olympics.

Answer: Manpreet Singh


Q86. What was the Revenue collected from Goods and

Services Tax (GST) in June?

Answer: Rs 92,849 crore


Q87. Who has been appointed as the governor of Goa?

Answer: PS Sreedharan Pillai


Q88. Who becomes “Brand Ambassador” of Khadi

Prakritk Paint?

Answer: Nitin Gadkari


Q89. Bandaru Dattatraya has been appointed as the

governor of which state?

Answer: Haryana


Q90. Who has been appointed as the CEO of Waze, a

crowd-sourced GPS navigation app and a

subsidiary of tech giant Google?

Answer: Neha Parikh


Q91. Who has been appointed as the governor of

Karnataka?

Answer: Thawarchand Gehlot


Q92. Which of the following payment app has

announced the launch of Postpaid Mini to provide

small-ticket instant loans?

Answer: Paytm


Q93. Richard Donner passed away recently. He was

a/an _____________.

Answer: Filmmaker


Q94. The Ministry of Tourism has signed a

Memorandum of Understanding (MoU) with

which entity to strengthen the country''s

hospitality and tourism industry?

Answer: Yatra


Q95. Who has announced his resignation as the

president of IBM?

Answer: Jim Whitehurst


Q96. Who among the following has launched the Online

Course Mobile App “Matsya Setu” for Indian aqua

farmers?

Answer: Giriraj Singh


Q97. Which of the following city to get India's second

largest cricket stadium?

Answer: Jaipur


Q98. World Chocolate Day or International Chocolate

Day is observed on ______ every year.

Answer: 7th July


Q99. Satyadev Narayan Arya has been appointed as the

governor of which state?

Answer: Tripura


Q100. How many members are set up by DPIIT to curb

Digital Monopolies?

Answer: 9


Q101. What is the estimated GDP growth rate of Indian

economy for the fiscal 2021-22 as per Fitch

Ratings latest prediction?

Answer: 10 percent


Q102. ______ has partnered with Mastercard to launch

‘MandateHQ’.

Answer: Razorpay


Q103. Which among these sectors have recently been

included as MSMEs sector by government for

purpose of Priority Sector Lending?

Answer: Retail and Wholesale trade


Q104. Indian Army has recently inaugurated a war

memorial of Capt Gurjinder Singh Suri(who died

during 1999 'Birsa Munda' operation)

near__________________.

Answer: Gulmarg


Q105. Which of the following designation is associated

with N Venudhar Reddy?

Answer: Director-General of All India Radio


Q106. Keshav Datt passed away recently. He was

associated with which sport?

Answer: Hockey


Q107. Which of the following two cities of India ready to

host Women's Asian Cup 2022?

Answer: Mumbai and Pune


Q108. Who has been awarded the Humboldt Research

Award for Economics?

Answer: Kaushik Basu


Q109. Which of the following metro rail corporation has

launched India's first FASTag or Unified Payments

Interface (UPI)-based parking facility?

Answer: DMRC


Q110. Haiti President Jovenel Moise assassinated at his

home. What is the currency of Haiti?

Answer: Gourde


Q111. The Indian Army has named one of its firing

ranges in Kashmir after Bollywood actress _______.

Answer: Vidya Balan


Q112. Name the newly appointed cabinet minister for

Health and Family Welfare?

Answer: Mansukh Mandaviya


Q113. Who among the following takes oath for the new

minister for Education?

Answer: Dharmendra Pradhan


Q114. Name the new cabinet minister for Information

and Broadcasting.

Answer: Anurag Singh Thakur


Q115. Bajaj Allianz General Insurance and __________ have

entered into a corporate agency agreement for

the distribution of Bajaj Allianz General

Insurance’s products.

Answer: Bank of India


Q116. India’s first Maritime Arbitration Centre is being

set up in which city of the country?

Answer: Gandhinagar


Q117. The Ministry of Defence has unveiled a new

system for automated sanction and disbursement

of defence pension. What is the name given to that

system?

Answer: SPARSH


Q118. Indian politician Virbhadra Singh, who has passed

away was the former Chief Minister of which

state?

Answer: Himachal Pradesh


Q119. The Indian Railways has set up India’s first

movable freshwater tunnel aquarium ‘Aquatic

Kingdom’ in which city?

Answer: Bengaluru


Q120. Amazon Inc has launched its first Digital Kendra

in India in which city?

Answer: Surat


Q121. The tallest sandcastle of the world has recently

been inaugurated in which country?

Answer: Denmark


Q122. Which of the following has launched newsletter

platform “Bulletin”?

Answer: Facebook


Q123. Department of Public Enterprises (DPE) has been

brought under which ministry by the central

government?

Answer: Ministry of Finance


Q124. According to the UN agency, the high

temperatures in Antarctica are a result of a large

high-pressure system creating by __________.

Answer: Fohn conditions


Q125. ‘The Light of Asia’: Jairam Ramesh’s new book is a

biography of an epic bio-poem on

____________________.

Answer: Gautama Buddha


Q126. Which country held the top rank in the

NewsOnAir Radio Live-stream Global Rankings

released recently?

Answer: United States


Q127. Under whose chairmanship the govt has set up a

25-member a Development Council for Cement

Industry?

Answer: Puneet Dalmia


Q128. Indian Naval Ship _________ recently participated in

military exercises with the frontline frigate of the

Italian Navy.

Answer: Tabar


Q129. Which state of India has proposed to have its own

over-the-top (OTT) platform?

Answer: Kerala


Q130. Which of the following portfolio is associated with

the union minister Kiren Rijju?

Answer: Ministry of Law and Justice


Q131. RBI has imposed monetary penalty on which of

the following bank for contravention of various

regulatory norms, including on lending to NBFCs?

Answer: All of the above


Q132. Which bank has signed an MOU with the Indian

Army to offer defence service salary package for

Indian Army under its 'Power Salute’ initiative?

Answer: Axis Bank


Q133. Max Bupa Health Insurance has entered into a

Bancassurance partnership with which bank?

Answer: Axis Bank


Q134. Who is known as the founding father of

Bengaluru?

Answer: Nadaprabhu Kempegowda


Q135. Which of the following movie has recently added

to the National Film Archive of India?

Answer: PK


Q136. National Fish Farmers’ Day is celebrated every

year on _________.

Answer: 10 July


Q137. Bharat Dynamics Ltd signs _________ deal with

Indian Air Force for the manufacture and supply

of Akash missiles.

Answer: Rs 499-crore


Q138. Who among the following has won the 2021

Scripps National Spelling Bee?

Answer: Zaila Avant-garde


Q139. ________ enters India’s railway map as first

passenger train reaches the state.

Answer: Manipur


Q140. Name the author of the book "The Pregnancy

Bible".

Answer: Kareena Kapoor Khan


Q141. Abiy Ahmed has been appointed as the Prime

minister of which country for the second term?

Answer: Ethiopia


Q142. Who among the following has won

Commonwealth Points of Light award?

Answer: Syed Osman Azhar Maqsusi


Q143. Which team has won the Copa America 2021?

Answer: Argentina


Q144. World Population Day is observed every year on

__________.

Answer: 11 July


Q145. Whom did Ashleigh Barty beat in order to win her

maiden Wimbledon title?

Answer: Karolina Pliskova


Q146. Twitter has recently names whom as their

Resident Grievance Officer for India to Follow

New IT Rules?

Answer: Vinay Prakash


Q147. United Nations has declared __________ as World

Malala Day to honour the young activist, Malala

Yousafzai.

Answer: 12 July


Q148. Who among the following has won the

Wimbledon Championships 2021?

Answer: Novak Djokovic


Q149. In which state India’s first cryptogamic garden

has been inaugurated?

Answer: Uttarakhand


Q150. Union Minister Nitin Gadkari inaugurates India’s

first private LNG Facility plant at ________.

Answer: Nagpur


Q151. Dr PK Warrier recently passed away at the age of

100. He was associated with which among the

following fields?

Answer: Ayurvedic Physician


Q152. Name the Bangladeshi cricketer, who announced

his retirement from Test cricket.

Answer: Mahmudullah Riyad


Q153. Name the author of the book "The Ramayana of

Shri Guru Gobind Singh Ji".

Answer: Baljit Kaur Tulsi


Q154. Who among the following has won the

Wimbledon Junior Men`s title?

Answer: Samir Banerjee



Q155. What is the theme for World Population Day

2021?

Answer: The impact of the Covid-19 pandemic

on fertility


Q156. Which of the following football team has won the

European Championship 2020?

Answer: Italy


Q157. Who was adjudged the player of UEFA EURO

2020?

Answer: Gianluigi Donnarumma


Q158. Indian Council for Cultural Relations (ICCR) will

set up the 'Bangabandhu Chair' at the Delhi

University to promote the diplomatic ties

between India and which country?

Answer: Bangladesh


Q159. Name the "ICC Women Player of the Month" for

June.

Answer: Sophie Ecclestone


Q160. Who among the following has been named as "ICC

Men Player of the Month" for June?

Answer: Devon Conway


Q161. Which state will organise the Khelo India Youth

Games 2021 in February 2022?

Answer: Haryana


Q162. Which of the following state to create new

department for indigenous faith and culture?

Answer: Assam


Q163. Who among the following has won the Euro 2020

Golden Boot?

Answer: Cristiano Ronaldo


Q164. IIT Madras and _______ India team up to host

SAMVEDAN 2021.

Answer: Sony


Q165. Which of the following state has tied up with the

National Insurance Company Ltd. for insuring

Himalayan Yak.

Answer: Arunachal Pradesh


Q166. Who among the following has been selected for

the Bahrain Keraleeya Samajam (BKS)’s Literary

Award for 2021?

Answer: Omchery N N Pillai


Q167. Name the author of the book 'The Art of Conjuring

Alternate Realities: How Information Warfare

Shapes Your World'.

Answer: Shivam Shankar Singh and Anand

Venkatanarayanan


Q168. “The Struggle Within: A Memoir of the

Emergency”, a book has been written by whom

among the following?

Answer: Ashok Chakravarti


Q169. Rail Cargo movement between India and _______

gets a big boost.

Answer: Nepal


Q170. Which of the following state has launched a

population policy that aims to incentivise couples

who do not have more than two babies?

Answer: Uttar Pradesh


Q171. Who among the following has become Nepal’s

Prime Minister for the 5th time?

Answer: Sher Bahadur Deuba


Q172. Who has become the first Indian to be selected for

judging the gymnastics competition of the

Olympic Games?

Answer: Deepak Kabra


Q173. Which country will host the 2026 World

Badminton Championships?

Answer: India


Q174. Yashpal Sharma passed away recently. He was

a/an ____________.

Answer: Cricketer


Q175. Late Harappan-era artefacts found in _____________.

Answer: Jalgaon, Maharashtra

Most Important One Liner Questions and Answer, July 2021 (Part-I)

8 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in | Adda247 App


Q176. Indian Navy received the _____ anti-submarine

warfare aircraft P-8I from the US-based aerospace

company Boeing.

Answer: 10th


Q177. Which country has signed a USD 1.3 billion deal

with India, to develop a 679-megawatt Lower

Arun Hydropower project?

Answer: Nepal


Q178. ‘Mr. Wonderful’ Paul Orndorff passed away

recently. He was a/an ____________.

Answer: Wrestler


Q179. Who has inaugurated a research-based centre of

excellence at National Forensic Science University

in Gandhinagar, Gujarat?

Answer: Amit Shah


Q180. Which space agency has planned to launch geo

imaging satellite GISAT-1 on August?

Answer: ISRO


Q181. Finance Minister Nirmala Sitharaman has

launched BHIM-UPI QR-based payments in

________.

Answer: Bhutan


Q182. Name the author of the book "The Great Big Lion".

Answer: Chryseis Knight

Q183. India's first national dolphin research centre to

come up in ___________.

Answer: Patna


Q184. Where is the headquarters of Badminton World

Federation located?

Answer: Kuala Lumpur, Malaysia


Q185. External Affairs Minister S Jaishankar unveiled a

statue of Mahatma Gandhi in ______________.

Answer: Georgia